Specyficzne warunki pracy np. w przemyśle spożywczym, chemicznym lub farmaceutycznym wymagają, aby urządzenia lub wózki tam pracujące były wyposażone w zestawy kołowe ze stali nierdzewnej. Wymóg ten jest oczywisty aby zestawy te nie korodowały i w ten sposób nie powodowały zagrożenia sanitarnego.
Widelec w takim kole wykonany jest ze stali nierdzewnej i może być dopasowany do kół o średnicy od 50 mm do 200 mm.
Widelce te tradycyjnie występują w trzech wariantach;
– skrętny
– skrętny z hamulcem
– stały.
Co ważne do wszystkich rodzajów tych widelców można dopasować ogromną gamę kół w zależności od warunków pracy i charakterystyki powierzchni na której będą pracować.
Najbardziej popularne koła zastosowane w widelcach nierdzewnych to:
– koła aparaturowe z oponą niebrudzącą, termoplastyczną o rozmiarach od 50 do 150 mm
– koła poliamidowe o rozmiarach od 50 do 150 mm
– koła standardowe z oponą niebrudzącą, termoplastyczną o rozmiarach od 80 do 125 mm
– koła poliamidowe wzmocnione o rozmiarach od 80 do 200 mm
– koła poliamidowe z oponką poliuretanową o rozmiarach od 80 do 150 mm.
Ważnym elementem każdego koła jest także łożyskowanie.
W zestawach, gdzie nośność nie ma dużego znaczenia stosuję się tzw. łożyskowanie ślizgowe i jest to najpopularniejszy system. W zestawach gdzie wymagana jest większa nośność lub duże znaczenie ma kultura pracy samego koła stosowane są łożyska kulkowe, którego wszystkie element są także wykonane z materiału nierdzewnego.