Koła i zestawy kołowe dla przemysłu piekarniczego część 1.

Koła i zestawy temperaturowe pracujące w przemyślę piekarniczym zmuszone są do pracy w ekstremalnym środowisku, z jednej strony muszą wytrzymywać wysoką temperaturę związaną z wjazdem do pieca, z drugiej strony muszą być odporne na substancje chemiczne które służą do mycia urządzeń do których są te zestawy zamocowane (praca przy żywności).

W tym miejscu przedstawię tylko zestawy i koła najpopularniejsze o średnicy 100mm oraz łożysku ślizgowym i kulkowym. Skupię się tu przede wszystkim na określonych cechach zestawów, które determinują ich zastosowanie, praca w ekstremalnie wysokich temperaturach do 400°C, cichobieżność, pracę na nieodpowiednich dla standardowych kół nawierzchniach, przy wysokiej temperaturze wypieku itp.

W artykule opieram się głównie na produktach renomowanej firmy DC Di Candia Ruote, największego producenta kół wysokotemperaturowych w Europie dedykowanych do branży piekarniczej. Wąska specjalizacja firmy Di Candia oraz bogate doświadczenie owocują produktem o wysokiej jakości, z zachowaniem racjonalnych proporcji cenowych.

KOŁA SERII: MTW ZAKRES TEMPERATUR STOSOWANIA: od -40°C do +280°C

MTW 100/12K

MTW 100/12S

Koła MTW wykonane z mieszaniny żywic fenolowych i specjalnych włókien, są całkowicie wolne od azbestu. Formowane są w ekstremalnie wysokociśnieniowym i wysokotemperaturowym procesie, co powoduje ich wysoką jakość i trwałość. Bardzo dobrze sprawdzają się w warunkach procesu zamrażania do -40°C jak również są odporne na zmiany termiczne – szybkiego wzrostu lub spadku temperatur do +280°C (skokowo nawet do 300°C).

Cechują się bardzo dobrą odpornością na działanie wody, większości rozpuszczalników, olei, kwasów i wielu innych substancji chemicznych. Z powodu niskiej odporności na ścieranie nie są odpowiednie do pracy na szorstkich posadzkach i powierzchniach, na których występują rowki, szczeliny i progi. Koła MTW nie brudzą podłoża. Występują w wersji z łożyskiem ślizgowym z tulejami kołnierzowymi HQS i w wersji z łożyskami kulkowymi. Koła o średnicy 100 mm oferowane są również w wersji ekonomicznej dla mniej wymagających warunków eksploatacji.

W asortymencie serii dostępne są również koła o innych gabarytach w tym średnice: 80, 125, 150, 160, 200 mm.

Koła o średnicy 100 mm oferowane są również w wersji ekonomicznej dla mniej wymagających warunków eksploatacji.

Skomentuj: Koła i zestawy kołowe dla przemysłu piekarniczego część 1.

Musisz być zalogowany aby komentować.