Koła i zestawy kołowe dla przemysłu piekarniczego część 2.

KOŁA DO ZESTAWÓW WYSOKOTEMPERATUROWYCH

KOŁA SERII: XTW ZAKRES TEMPERATUR STOSOWANIA: od – 40°C do +350°C

XTW 100/12K

XTW 100/12S

Koła XTW wykonane z mieszaniny najwyższej klasy żywic fenolowych i specjalnych włókien, są całkowicie wolne od azbestu. Formowane są w ekstremalnie wysokociśnieniowym i wysokotemperaturowym procesie, co powoduje ich wysoką jakość i trwałość. Skład chemiczny i technologia wykonania powodują, że są to koła o najwyższej wytrzymałości termicznej spośród dostępnych na rynku kół z żywic fenolowych. Posiadają również wysoką nośność. Bardzo dobrze sprawdzają się w warunkach procesu zamrażania do -40°C jak również są odporne na zmiany termiczne – szybkiego wzrostu lub spadku temperatur do +350°C (skokowo nawet do +400°C) . Cechują się bardzo dobrą odpornością na działanie wody, większości rozpuszczalników, olei, kwasów i wielu innych substancji chemicznych. Z powodu niskiej odporności na ścieranie nie są odpowiednie do pracy na szorstkich posadzkach i powierzchniach, na których występują rowki, szczeliny i progi. Koła XTW nie brudzą podłoża. Występują w wersji z łożyskiem ślizgowym z tulejami kołnierzowymi HQS i w wersji z łożyskami kulkowymi. Sprawdzają się bardzo dobrze jako koła zamienne do kół odlewanych z żeliwa, szczególnie gdy wózek poddany jest ekstremalnie wysokim temperaturom.

KOŁA SERII: STW ZAKRES TEMPERATUR STOSOWANIA: od – 40°C do +270°C

STW 100/12K

STW 100/12S

Koła STW wykonane z mieszaniny najwyższej klasy materiałów odpornych termicznie wzmacnianych włóknem szklanym. Formowane są w ekstremalnie wysokociśnieniowym i wysokotemperaturowym procesie, co powoduje ich wysoką jakość i trwałość. Zastosowane technologie powodują, że jest niemalże niemożliwym mechanicznie uszkodzić koło, które oprócz wysokiej odporności termicznej bardzo dobrze sprawdza się również podczas eksploatacji na powierzchniach chropowatych.

Koło charakteryzuje się najdłuższą żywotnością i wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne.

Bardzo dobrze sprawdzają się w warunkach procesu zamrażania do -40°C, jak również są odporne na zmiany termiczne – szybkiego wzrostu lub spadku temperatur do +270°C (krótkotrwale do +280°C).

Cechują się bardzo dobrą odpornością na działanie wody, większość rozpuszczalników, olei, kwasów i wielu innych substancji chemicznych. Jak w przypadku innych kół odpornych termicznie, nie są odpowiednie na powierzchniach, na których występują rowki, szczeliny i progi.

Koła STW nie brudzą podłoża. Występują w wersji z łożyskiem ślizgowym z tulejami kołnierzowymi HQS i w wersji z łożyskami kulkowymi.

KOŁA SERII: RHT ZAKRES TEMPERATUR STOSOWANIA: od – 40°C do +250°C

RHT 100/12K

RHT 100/12S

Koła RHT zbudowane są z piasty oraz elastycznej opony gumowej. Piasta jest formowana w wysokociśnieniowym i wysokotemperaturowym procesie z mieszaniny najwyższej klasy materiałów odpornych termicznie, wzmacnianych włóknem szklanym.

Opona gumowa o twardości 86°ShA jest w specjalny sposób wulkanizowana na piaście zapewniając pewne połączenie.

Koło przeznaczone jest do zastosowania w miejscach gdzie wymagane jest zachowanie cichej pracy. Funkcjonowanie, żywotność oraz wytrzymałość kół RHT jest ściśle zależna od cykli ogrzewania oraz schładzania, jakim są poddawane. Najlepiej sprawdzają się podczas zachowania następujących warunków: max 20 min. grzania w granicznej temperaturze, a następnie schładzanie ok. 20 min. w temperaturze pokojowej.

Cechują się bardzo dobrą odpornością na działanie wody, większość rozpuszczalników, olei, kwasów i wielu innych substancji chemicznych. Jak w przypadku innych kół odpornych termicznie nie są odpowiednie na powierzchniach, na których występują rowki, szczeliny i progi. Koła RHT nie brudzą podłoża. Występują w wersji z łożyskiem ślizgowym z tulejami kołnierzowymi HQS i w wersji z łożyskami kulkowymi.

Skomentuj: Koła i zestawy kołowe dla przemysłu piekarniczego część 2.

Musisz być zalogowany aby komentować.