Koła dla przemysłu spożywczego

Najczęściej stosowanym kołem w przemyśle spożywczym jest koło poliamidowe.

Poliamidy to polimery plastyczne. Z poliamidów produkuje się włókna zwane nylonami, dlatego też często używaną nazwą w przypadku poliamidów to nylony.
Najważniejsze właściwości poliamidów to: wysoka elastyczność , niska rozszerzalność cieplna, duża sztywność oraz wytrzymałość mechaniczna, duża udarność również w niskich temperaturach, dobre własności ślizgowe, odporność na ścieranie, odporność na działanie promieni UV, niski współczynnik tarcia. Charakteryzuje się również dobrą odpornością na smary, tłuszcze, benzynę. Daje się łatwo odrabiać skrawaniem.
Zakres temperatur w jakich może być stosowany to -30/+80°C.

Koła poliamidowe dostępne są w ofercie firmy RADER z Piły

kpe-pobw k

Comments are closed.